viernes, 5 de junio de 2009

una jubilació

Ara que això ja s'acaba, em permeto apuntar algun apunt un xic més personal en aquest bloc.

El proper dimecres, una companya de feina, que també ha sigut una bona mentora, es jubila. sempre em deia, des de fa anys, que quan es jubilés es dedicaria a escriure. En plena efervescència d'aquesta PAC li vaig proposar que per què no començava per un bloc i li vaig indicar com fer-ho. Està entusiasmada. Està difonent l'experiència entre les seves amistats i ara també en farà un pel seu pare (que té 90 anys i estrena xicota) que està escrivint les seves memòries.

Tot i el narcisisme latent que presuposa un bloc ( a diferència dels antics diaris que tenien al possible lector molt remot, un bloc és una exposició pública, intencionada, del jo), he trobat l'experiència interessant i penso que pot ser una bona eina per a l'expressió, comunicació i, fins i tots, com a micromedi de comunicació. la meva amiga està feliç, el seu pare també i jo, quan acabi tot aquest semestre, a l'estiu, em crearé un altre bloc.

Aquest falcon's bloc no sé si deixar-lo en una nebulosa del ciberespai...

Agraeixo a tots els que m'he llegit i a tots els que he llegit. ha estat un plaer i... a reveure

sábado, 30 de mayo de 2009

neix el ciberzar


El president Obama, que deu en gran mesura la presidència a internet, considera una prioritat nacional la seguretat cibernètica, pel que crearà la figura d'un supercomisari (abans de ser anomenat ja l'anomenen el ciberzar) que vetllarà per aquesta missió.
BIG BROTHER IS WATCHING YOU
I em pregunto...

aquest supercomisari (i probablement les normatives i lleis que estableixi) quins criteris tindrà en quant a perill, delicte, pirateria, seguretat nacional? Fins a on -i com- podrà comptar amb la col·laboració i "fidelitat" d'empreses vàries, d'universitats? Per salvaguardar els drets dels ciutadans, perseguirà-espiarà a altres ciutadans? Pot limitar el seu camp d'acció a un país, territori? I sobre tot... QUI VIGILA AL VIGILANT?

Si voleu més informació, us adjunto l'enllaç



viernes, 29 de mayo de 2009

Una passejada pel planetari


Francament, em meravelleu.

Ja són moltes hores passejant de planeta en planeta. Cada bloc, un món.

Si ens fixem en els noms dels astres d'aquest planetari podem trobar des de exemplars de la fauna (passarells perduts, camells vermells) als cyborgs, que enssamblen perfectament la seva identitat humana (Fina, Salvador) amb sigles pròpies de la robòtica. En hi ha d'entusiastes (you all can do it) i d'altres més escèptics, (no sé on anirem a parar). Entre els extrovertits que ens detallen els llibres i aficions i els tímids que s'amaguen darrera una foto d'un gat o una flor, tot un ventall.


Pel que fa als continguts, els agrupo entre les curiositats tècniques (pantalles al aire, fotografies de resolució quasi perfete, aplicacions tècniques, enllaços, jocs..), les curiositats humanes (els mòbils del Senegal, l'àvia bloggera, els nois que es filmen sobre una moto, morir-se també en el món virtual), , l'apartat facebook (en versió còmica o per des-facebookear-se) i després els grans temes : educació i el gran debat sobre els drets d'autor, la llibertat, drets dels internautes i les miopies dels governs...


encara estic enlluernada i us ho agraeixo. d'aquí poc tot aquest planetari s'apagarà i... quedarà el planeta UOC suspès en algun racò del ciberespai?

viernes, 22 de mayo de 2009

l'àvia bloggera s'ha mort










Tot un personatge. Un nét creatiu i sense prejudicis li va regalar un bloc quan l'àvia va fer 95 anys. Una dona amb empenta i inquietud per aprendre que va descobrir als 95 anys les possibilitats de les TIC i animava la gent gran a participar-hi. Va ser coneguda internacionalment. Era la blogguera coneguda de més edat al món. Va rebre premis, tot fent una mica més petita l'escletxa digital.



Avui, l'àvia blogguera, que ja en tenia 98, que ha aribat a tenir més de 1.600.000 entrades ha mort. Es morirà el seu bloc?


Abans això no passi, us convido a que li feu una ullada: http://amis95.blogspot.com/






lunes, 18 de mayo de 2009

APPROBO: s'ha acabat el "corta y pega"?

APPROBO: S'ha acabat el corta y pega ?

Sovint els docents es queixen de la mentalitat del "corta y pega" que es troben en molts treballs de secundària, que no és pas tan diferent de la còpia clàssica del treball del company de fa uns anys. Una germana meva quan era petita i no hi havien ordinadors es va esmerçar tant a copiar un treball a ma que fins i tot va copiar el nom de l'autor-amic que li va deixar!!! (i a més es va atrevir a protestar a la mestra perque l'havia suspès)
Una mica, com a contrast dels temes més seriosos que estem debatint al judici (cultura lliure, drets d'autor, autoria compartida i creació col·lectiva), us faig arribar un divertiment sobre les estratègies estudiantils. En aquest article que us passo, d'en Màrius Serra, parla de tot això, del plagi, del nou programa APPROBO que els detecta. com sempre, en aquest autor, és una delícia. Us convido a una bona estona de lectura.

sábado, 16 de mayo de 2009

la rebel·lió twittera



El vol d'una papallona pot causar un huracà. L'efecte papallona es multiplica a internet. En teniu aquí un exemple.


Tot va començar a Guatemama, quan Jean Fernando Aleu per que no quedessin impunes els banquers de l'assessinat d'un advocat, va proposar a Twitter retirar els diners dels bancs. Aquesta acció a Twitter li ha suposat la detenció i empresonament. A partir d'aquí, la revolta. Milers de Twitters de diversos països de parla castellana s'estan mobilitzant, fen petites donacions per pagar la defensa d'Anleu... i els intents d'acallar, tapar, censurar estan resultant estèrils.

Les potencialitats de les xarxes socials, de les mobilitzacions en el ciberespai obren moltes possibilitats a la participació democràtica i a la defensa dels drets bàsics.

us paso l'enllaç de la notícia que ha sortit avui a LA VANGUARDIA


domingo, 26 de abril de 2009

el final de la violència




En Wim Wenders fa uns anys (1997) fa realitzar El Final de la Violenciaque va passar bastant desapercebuda. Tracta del control (i de la generació) de la violència social mitjançant les noves tecnologies, tant per a les èlits (els professionals, els interconnectats) com per les persones al marge de les TIC (els immigrants hispans a la pel·lícula)
És una obra que no deixa indiferent i suscita molts dels debats que tenim oberts en aquest planeta nostre de FTSI. Us recomano el tràiler i als cinèfils també la pel·lícula.


Com a curiositat si voleu veure visualment com estan desenvolupant-se les noves TIC , fixeu-vos en els ordinadors, les pantalles i els mòbils que apareixen: ja semblen peces de museu!!!!

sábado, 25 de abril de 2009

nens sense llibres i igualtat d'oportunitats




Els que per trajectòria professional som testimonis de les desigualtats en les que els nens neixen, creixen i viuen (o sobreviuen) saben de les dificultats que pot suposar començar i seguir el curs escolar a molts infants: els llibres i els materials són CARS.

Moltíssimes famílies no poden disposar dels 250/300/350 o mès € per infant (penseu en una llar amb tres nens!!!) que suposa començar el curs escolar.

Les beques arriben tard, poques i incompletes.



Existeixien experiències col·lectives en barris empobrits com la socialització de llibres, fotocòpies, el reciclatge de llibres, treball conjunt amb entitats.

És per això (i seguint els debats sobre la permanència o no dels llibres) que m'ha alegrat saber que la Generalitat aplicarà una experiència en 100 instituts de disposar dels textos en format digital.


I les editorials estan indignades.



Internet pot esdevenir una eina cabdal per a que l'educació bàsica i obligatòria arribi a tothom i en el suport i format que és vàlid per a la participació social en la SI. Internet obre la porta a accions de codesenvolupament, de capacitació de persones d'entorns desfavorits amb una despesa relativament baixa i possibilitats d'arribar a molta població.

Tot i que l'esperit cooperador, es difon a la vegada que la web (i possibilita el seu creixement: gegants de la informàtica, tremoleu!!!!), trobo a faltar encara experiències innovadores: On són els e-mestres sense fronteres? Per a quan els wiki-textos de primària amb descàrrega gratuita? com s'incrementen els e-voluntaris per a treballar en línia aprenentatges i intercanvis d'experiències i recursos?

Potser hauriem d'incrementar el diàleg entre tècnics, "militants de barricada", persones afectades, teòrics i estudiosos, persones amb inquietuds.


qui s'anima?



mentre us hi penseu, us adjunto la notícia que ha donat peu a aquest escrit, a LA VANGUARDIA, d'avui
Malestar entre las editoriales por el plan de Educació para digitalizar los libros de texto

viernes, 10 de abril de 2009

Ens agraden les dobles vides?



En Màrius Serra en aquest article qüestiona fins a quin punt ens agraden les dobles vides i si aquesters tenen èxit. Es un avantatge mostrar una indentitat camuflada a Facebook? Hi ha una explosió demogràfica d'avatars? És més interessant hipotecar-se o enamorar-se a Second Life que a les nostres vides?

Tot i més en aquest article, suggerent , bon escrit i que entra com un bon aperitiu. Que aprofiti!!!


Llevar una doble vida

jueves, 9 de abril de 2009

el prestigi dels sufixes

En Màrius Serra ,
ens parla de les modes, la imatge personal i tot el que se'n deriva de fer servir segons quins sufixes en les adreces.
No tothom pot presumir d'una adreça .edu, quedar-se en un .com pot ser vulgar...
Andorra podria fer el seu agost i ell n'està hasta los puntocomes .

us animo a llegir-lo en el següent enllaç


Sufijos móviles

domingo, 5 de abril de 2009

un xic de film (cinema i TIC)





Començo amb un clàssic...20001 Una Odisea a l'Espai, de Kubrick (1968)

La computadora HAL 9000 ( si avanceu cada una de les lletres que composa el nom, sabreu quina empresa es va negar a cedir el nom a l'ordinador assessí) manté un duel final amb en Dave (en un entorn fred i tecnificat) dels que fan època.
Us en faig arribar un troç i també una curiositat... Per què quan agonitza en HAL es posa a cantar Daisy?



................ i ara......... la versió WALL-E del tema:
























sábado, 4 de abril de 2009

Sóc l'Anna i aquest és el FALCON'S BLOC



Vivim temps interesants.

Les TIC n'esdevenen actor i paradigma.
Se les percep com omnipotents... màgiques.

Oblidem que les TIC les pensen, desenvolupen i fan servir... PERSONES.
L'assignatura de FTSI, al desvelar-nos part del "truc de màgia" les torna, paradoxalment, més humanes.


M'agradaria que a cada TIC l'acompanyés un TAC (Tothom Amb Coneixement)
TIC-TAC, TIC-TAC . Aquesta és l'aproximació que trobareu en aquest bloc: una feina de persones sobre persones i entre persones...

Tinc TIC...Sóc bloc?
Un xic de film,
un troç de mots,
un pam de gent,
tinc TIC... Sóc bloc?